CAL, Crochet, Uncategorized

The Four Seasons Mandala – Dutch version

The Four Seasons Mandala keep popping on my IG feed and also on FB. Thank you so much for all your love and support.

Gea Zoer was very kind and translated the pattern to dutch. So, it is now more easy to all dutch fellows to follow and make this mandala. Thanks Gea. (@het_kleurige_haakhuis) 🌷

 

The Four Seasons Mandala – PatroonΒ 

 

Materiaal

  • Eco-Bamboo van Nurturing Fibres in twee verschillende kleuren – ongeveer 30g van iedere kleur
  • 5mm haaknaald

Β 

Gebruikte steken en afkortingen (US termen)

l – losse

hv – halve vaste

v – vaste

hstk – half stokje

stk – stokje

dstk – dubbel stokje

V-st – V-steek (stk, 2l, stk) in de aangegeven steek

Pv – piekvaste (dit is een normale vaste, maar omdat deze lager in het werk wordt geplaatst lijkt de afgemaakte steek langer, deze steek wordt losjes gehaakt). Steek de naald in de aangegeven steek of tussenruimte, sla de draad om de naald, haal de lus door het werk op, waarbij je de lus verlengt tot de hoogte van de toer waarin je bezig bent. Sla de draad om de naald en haal die door de twee lussen op de naald.

Puff-st – Sla de draad om de naald en steek de naald in de aangegeven steek. Sla de draad om de naald en haal een lange lus op (3 lussen op de naald). (Sla de draad om en steek de naald in dezelfde steek/tussenruimte. Sla de draad weer om de naald en haal een lange lus op)Β herhaal 3 keer. Je hebt nu 9 lussen op de naald. Sla de draad om de naald en haal die door alle 9 lussen. Haak 1 l om de Puff-st the sluiten (hiermee voorkom je dat de Puff-st losraakt).

Picot – 4 l. Hv in de FLO en de steel van de steek.

Rvv – reliΓ«fvaste voor. Steek de naald rechts van de volgende steek van voren naar achteren in en kom links ervan weer terug naar voren. De naald ligt achter de steek langs. Haak nu een v op de gebruikelijke manier.

2vsamen – twee samengehaakte vasten. Steek de naald in de aangegeven steek of tussenruimte, sla de draad om de naald en haal een lus op, steek de naald in de tweede aangegeven steek of tussenruimte, sla de draad om de naald en haal een lus op. Sla de draad om de naald en haal die door de drie lussen op de naald.

BLO – achterste lus (back loop)

FLO – voorste lus (front loop)

l-b – lossenboog (tussenruimte)

 

β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€“Β πŸŒ·πŸŒ·πŸŒ·Β β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€“

Deel 1

Β 

Toer 1: (kleur A) Haak 4 l in een magische ring (telt als het 1e stk + 1 l). (stk, 1 l) x9. Hv in de 3e l van de 4 beginlossen. Knip de draad niet door. [10 stk, 10 1l-b]

1

Toer 2: *4 l, dstk in de volgende 1l-b, 4 l, hv in de volgende steek.** Herhaal van * tot ** tot het einde van de toer. Je hebt nu 10 bloemblaadjes gemaakt. Knip de draad door en hecht af. [10 dstk, 20 4 l, 10 hv]

2

Toer 3: (kleur B) Begin met een staande v in een willekeurig dstk van toer 2. *4 l, v in het volgende dstk van vorige toer** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste v weglaat. Hv in de 1e v. Knip de draad niet door. [10 v, 10Β 4l-b]

3

Toer 4: 1 l (telt niet als steek). v in dezelfde steek. *4 v in de volgende 4l-b. v in de volgende steek.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste v weglaat. Hv in de 1e v. Knip de draad niet door. [50 v]

4

Toer 5: Haak deze hele toer alleen in de BLO. 2 l (telt als het 1e hstk). Hstk in dezelfde steek. *Hstk in de volgende 4 steken. 2 hstk in de volgende steek.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste 2 hstk weglaat. Hv in het 1e hstk. Knip de draad door en hecht af. [60 hstk]

5

Toer 6: (kleur A) Begin met een staand hstk in een willekeurige steek. Hstk in de volgende steek. *2 l. Sla de volgende steek over. Hstk in de volgende 2 steken.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste 2 hstk weglaat. Hv in het 1e hstk. Knip de draad door en hecht af. [40 hstk, 20 2l-b]

6

Toer 7: (kleur B) Begin met een staand hstk in een willekeurige 2l-b. 2 hstk in dezelfde 2l-b. 1 l. *3 hstk in de volgende 2l-b. 1 l.** Herhaal van * tot **. Hv in het 1e hstk. Knip de draad door en hecht af. [60 hstk, 20 1l-b]

7

Toer 8: (kleur A) Begin met een staande v in een willekeurige 1l-b. v in dezelfde 1l-b. *Sla de volgende steek over. v in de volgende 2 steken. 2 v in de volgende 1l-b.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste 2 v weglaat. Hv in de 1e v. Knip de draad door en hecht af. [80 v]

8_1

 

β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€“Β πŸŒ·πŸŒ·πŸŒ·Β β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€“

 

Deel 2

Β 

Toer 9: (kleur B) Haak deze hele toer in de BLO. Begin met een staande v in een willekeurige 1e vaste gehaakt in een 1l-b van toer 8. v in dezelfde steek. *v in de volgende 3 steken. 2 v in de volgende steek.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste 2 v weglaat. Hv in de 1e v. Knip de draad door en hecht af. [100 v]

9

Toer 10:Β (kleur A) Begin met een staand stk in de 2e v van een willekeurig groepje van 2 v van toer 9. 2 l. Stk in dezelfde steek. Telt als de 1e V-st. *2 l. Sla de volgende 4 steken over. V-st in de volgende steek.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste V-st weglaat. Hv in het 1e stk. Knip de draad door en hecht af. [20 V-st, 20 2l-b]

10

Toer 11: (kleur B) Begin met een staande v in het 1e stk van een willekeurige V-st van de vorige toer. *2 v in de volgende 2l-b. v in de volgende steek. 2 v in de volgende 2l-b. v in de volgende steek.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste v weglaat. Hv in de 1e v. Knip de draad door en hecht af. [120 v]

11

Toer 12: (kleur A) Haak deze hele toer in de BLO. Begin met een staande v in een willekeurige 1e v, gehaakt in de 2l-b tussen de V-stn van toer 11. *Pv om de volgende steek van toer 11 en de 2l-b van toer 10. Sla diezelfde steek over (want dit is de v waar je de Pv overheen maakt). v in de volgende 5 steken.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste v weglaat. Hv in de 1e v. Knip de draad door en hecht af. [20 Pv, 100 v] Β 

12

Toer 13: (kleur B) Haak deze hele toer in de BLO. Begin met een staande v in een willekeurige steek. v in iedere volgende steek. Hv in de 1e v. Knip de draad door en hecht af. [120 v]

13

 

——————– πŸŒ·πŸŒ·πŸŒ·Β β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€“

 

Deel 3

Β 

Toer 14: (kleur A) Begin met een staande Puff-st in een willekeurige v boven een Pv van toer 12. Vergeet de afsluitende 1 l niet. Deze telt niet als een steek. *6 l. Sla 5 steken over. Puff-st in de volgende steek. Dit moet de boven de Pv van toer 12 gehaakte v zijn.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste Puff-st weglaat. Hv in de 1e Puff-st. Knip de draad door en hecht af. [20 Puff-st, 20 6l-b]

14_1

Toer 15: (kleur B) Begin met een staande Rvv om een willekeurige Puff-st. Picot (zie het overzicht van de gebruikte steken en de foto’s hieronder). *8 l. Rvv met een picot om de volgende Puff-st.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste Rvv met picot weglaat. Hv in de 1e Rvv met picot. Knip de draad door en hecht af. [20 Rvv, 20 picot, 20 8l-b]

Toer 16: (kleur A) Begin met een staande v om zowel de 6l-b van toer 14 als de 8l-b van toer 15. 9 v om dezelfde 6l-b en 8l-b. *1 l. Sla de Rvv met picot over. Duw de picot naar de voorkant en haak 10 v om de volgende 6l-b en 8l-b.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste 10 v weglaat. Hv in de 1e v. Knip de draad door en hecht af. Hoewel de volgende toer in dezelfde kleur wordt gehaakt, geef ik er toch de voorkeur aan de draad door the knippen om verdikkingen te voorkomen.Β [200 v, 20 1l-b]

16

Toer 17: (kleur A) Haak deze hele toer in de BLO. Begin met een staande 2vsamen, waarbij je de laatste v voor de 1l-b en de 1e v na de 1l-b van de vorige toer oppakt. *v in de volgende 3 steken. (2 v in de volgende steek) x2. v in de volgende 3 steken. 2vsamen in de volgende steek en in de 1e steek na de 1l-b.** Herhaal van * tot ** waarbij je de laatste 2vsamen weglaat. Hv in de 1e 2vsamen. Knip de draad door en hecht af. [20 2vsamen, 200 v]

 

 

β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€“Β πŸŒ·πŸŒ·πŸŒ·Β β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€“

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s